Etiketa V o jídle a pití
Kdo o koho u stolu pečuje?
Povinnosti muže je pomoci dámě usednout. Po celou dobu hostiny muž s dámou konverzuje.
O ženy, sedící na straně stolu, kde sedí hostitelka, se starají muži sedící po jejích pravici.
O ženy, sedící na straně stolu, kde sedí hostitel, se starají muži sedící po jejích levici.
Jak co jíme?
Brambory
Nekrájejte je nožem, ale jednotlivá sousta oddělujte na talíři vidličkou. Brambory nikdy na talíře nemačkejte. Krokety ovšem jezte vidličkou a nožem.
Jahody
Pokud jsou na společném talíři, jí se rukama
Jednohubky
Konzumují se bez příboru, vkládají se vcelku do úst. Jsou - li napíchované na párátkách či jehlách, odložte je posléze do misky pro tento učel připravené.
Kukuřice
Kukuřicné klasy se drží v ubrousku nebo ve speciální trojzubé úchytce a okusují se.
Kuře
I v nejluxusnějších restauracíh kuřecí maso s kosti se jí rukama
Salát
Hlávkový salát bývá při stolování oříškem. Je totiž považováno za nevhodné krájet si ho nožem. Je na kuchaři, aby salát podával v takové velikosti, která umožňuje jeho snadnou konzumaci. Jsou - li listy obrovské, nezbývá nic jiného, než je nechat ležet na talíři. Nebo snad chcete společnosti předvádět, jak široce umíte otevřít ústa?
Sýry
Na bufetovém stolu se sýry nabízejí na prkénku, kde se nachází nůž na sýr. Tím si ukrojte kousek ze dvou nebo tři druhů sýra, nabodněte špičkou nože a přeneste na svůj talíř. Je - li vedle sýra na prkénku také hroznové víno nebo ořechy, obslužte si rukou.
Pěčivo
Nekusuje se, láme se na malé kousky, které se vkládají do úst.
Špíz
Jehlu vezmete za okraj levou rukou, s vidličkou v pravé ruce maso postupně sesuňte na talíř.